img

Kasvu- ja stressisuunnat

Jokainen enneagrammityyli on ns. suoralla viivalla/yhteydellä kiinni kahdessa muussa enneagrammityylissä. Eli meillä kaksi resurssipistettä lisää käytössämme. Esimerkiksi Kolmosen kaksi suuntaa ovat Kutonen ja Ysi, ja Nelosen suunnat ovat Ykkönen ja Kakkonen. Alla olevasta enneagrammikuviosta näkyvät kaikkien typpien suunnat.

enneagram_grey_scale

 

Perinteisesti näitä kahta suuntaa kutsutaan kasvusuunnaksi (Direction on Integration, Riso&Hudson) tai Turvapisteeksi (Security Point, mm. Palmer&Daniels) ja stressisuunnaksi (Direction of Disintegration, Riso&Hudson) tai Stressipisteeksi (Stress Point, mm. Palmer&Daniels).

Tässä ajattelutavassa on ideana se, että kun meillä on hyvä päivä, tunnemme olemme turvalliseksi, kun olemme voimissamme, tai kun olemme henkisesti kasvaneet, niin sillon otamme käyttöömme kasvusuunnan enneagrammityypin ominaisuuksia. Vastaavasti olemamme ulkoisten paineiden alla, masentunut, tai muutoin vaan on huono päivä, niin stressisuuntamme enneagrammityylin huonot piirteet ilmaantuvat käyttäytymiseemme.

Toinen yksinkertainen esimerkki on miettiä millaista käyttäytymistä sinulla ilmenee kun deadline lähestyy (stressi) tai päinvastaisessa tilanteessa, kun olet vapaalla / lomalla (kasvu).

Nykyisen ajattelutavan mukaan nämä kaksi suoralla yhteydellä olevaa enneagrammityyliä voivat vaikuttaa omaan persoonallisuuteemme sekä hyvässä että pahassa.

img
01/10/2013, 16:15
  ENNEAGRAMMI AKATEMIA järjestää syksyllä 2013 kaksi enneagrammin peruskurssia, Espoossa 19-20.10...
16/05/2013, 14:03
ENNEAGRAMMI HENKISEN KASVUN OPASTAJANA Elokuun 31. päivä alkaa Enneagrammi Akatemian uusi koulutus, jossa opitaan kuinka enneagrammia...
29/04/2013, 17:16
Syksyn 2013 koulutusohjelma ENNEAGRAMMI AKATEMIA on julkaisut ensi syksyn koulutusohjelman, jossa mm. uusi Enneagram Practitioner ®...